VANLIGA FRÅGOR & SVAR

Varifrån kommer köttet i era viltlådor?

Köttet i våra viltlådor kommer från Östergötland, Södra Sörmland och Norra Småland.

När levererar ni beställda viltlådor?

Vi har som målsättning att leverera lådor inom 10 dagar från beställning. Vår leveransdag i Stockholm är Torsdagar mellan kl 17:00-22:00. I Norrköping och Linköping kan leveransdag variera men kunderna meddelas i god tid innan leverans via SMS och/eller e-mail.

Jag såg att ni hade en rådjuslåda tidigare men när jag tittar nu finns den inte kvar, varför?

Några av våra lådor, däribland rådjurslådan, är sk. säsongslådor som vi säljer under en begränsad tidsperiod. Anledningen till att de säljs under en viss period är att det inte går att få tag på tex rådjurskött i tillräcklig mängd vissa tider på året.

Kan man få bestämma själv vilka styckdetaljer man vill ha i en låda?

Vi har satt ihop välkomponerade lådor som passar de flestas önskemål. Dessa packas på vilthanteringsanläggningarna och därmed är det svårt att göra kundspecifika lådor. Vid stora volymer kan saken diskuteras. Skicka i sådant fall en förfrågan till [email protected]

Jag är lite osäker på hur jag skall tillaga viltköttet. Jag tycker det lätt blir torrt. Har ni något tips?

Viltkött är egentligen inte svårare ett tillaga än annat kött. Det man bör tänka på är att ha kontroll på stekgraderna. Under våra receptflikar finner du information om lämpliga stekgrader och lite andra tips på hur du bäst tinar ditt kött osv. Du hittar också fina recept av bland annat vår ambassadör Mia Bremer från Restaurang På Hörnet i Vadstena.

Jag har hört talas om att det kan finnas trikiner i vildsvinskött. Innebär det en risk att äta vildsvinsköttet?

Allt vildsvinskött som används i viltlådorna från Gläntans Viltkött kommer från trikintestade vildsvin för att garantera att det inte förekommer trikiner i köttet. Alla vildsvin och även hjortar, älgar och rådjur besiktigas dessutom av livsmedelsinspektörer vid vilthanteringsanläggningarna för att garantera att köttet kommer från i övrigt friska djur.

Är det någon risk för höga cesiumvärden i vildsvinskött med tanke på Tjernobylkatastrofen?

Då vildsvinsköttet Gläntans Viltkött säljer i huvudsak kommer från Östergötland som ligger utanför de mest drabbade områdena i Sverige bör risken för höga värden vara låga.

Nedan följer information från Livsmedelsverket:
Cesium i vildsvin Strålsäkerhetsmyndigheten, Sveriges lantbruksuniversitet, Livsmedelsverket och Statens veterinärmedicinska anstalt undersökte 2013 cesiumhalter i vildsvin. Syftet med studien var bland annat att undersöka hur utbrett det är med förhöjda halter av cesium-137 i vildsvin.

Vildsvinskött som kan innehålla förhöjda halter av cesium-137 kommer från de områden som drabbades av radioaktivt nedfall från olyckan vid kärnkraftverket i Tjernobyl 1986. Det gäller framför allt områden i Västmanlands, Uppsala, Gävleborgs och Södermanlands län.

Resultaten visar att av 17 skjutna vildsvin i Uppsala och Västmanland län, låg sex stycken över gränsvärdet på 1500 Bq/kg. Men innehållet av cesium-137 i vildsvinskött varierade avsevärt även bland djur skjutna inom samma område. Risken att just det vildsvinskött du äter skulle innehålla så höga halter cesium-137 att det skadar hälsan är därför, vad vi vet i dag, mycket låg.

Uppdaterar…
  • Du har inga produkter i varukorgen.