Sök

Det här avsnittet innehåller för närvarande inget innehåll. Lägg till innehåll i det här avsnittet med hjälp av sidofältet.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Svenskt Viltkött från Gläntans lyxlåda

Gläntans Viltköttsguide

Fö att dela med oss av vår kunskap kring viltkött och göra det enklare för dig som konsument att välja viltkött istället för traditionellt producerat kött har vi på Gläntans satt ihop en viltköttsguide.

Du har också tillgång till vår stora receptbank där vi delar med oss av ytterligare tips och råd kring tillagning av olika styckningsdetaljer. Här hittar du bland annat rekommendationer kring kärntemperaturer för olika detaljer.

Viltkött A-Ö

Det går alldeles utmärkt, det är till och med så att viltkött håller längre i frysen än annat kött tack vare att det är så magert. En stek, filé eller bog kan klara sig två till tre år i frysen utan problem.

Nej som tur är! I sverige bedrivs en genomtänkt och långsiktig viltvård och jaktlagstiftningen ser till att avskjutningen begränsas så att djur och natur är i balans. Tvärtom så är vilt en förnyelsebar svensk resurs.

Nej! Viltkött innehåller generellt sett högre halter av mineraler som järn och zink än annat kött. Det är ett väldigt magert kött med låg fetthalt och eftersom det betar fritt ute i naturen är det fritt från antibiotika och andra främmande tillsatser.

Ja, enligt SLU är viltkött det mest miljövänliga kött vi kan äta. Djuren betar inte på bearbetad mark och har inte transporterats långväga. Vi på Gläntans brukar säga att viltkött är en naturlig produkt. Djuren lever fritt i svensk natur och äter naturlig föda, vilket ger en naturlig slutprodukt.

Alla i hela Sverige skulle inte kunna äta viltkött året om men det finns absolut utrymme för att öka andelen viltkött som når ut till konsumenter som inte jagar själva. Tillgången beror också på när de olika viltslagen jagas.