Sök

Det här avsnittet innehåller för närvarande inget innehåll. Lägg till innehåll i det här avsnittet med hjälp av sidofältet.

Image caption appears here

Add your deal, information or promotional text

Korvrapporten — våra favoritkorvar och så vill vi äta dem

Om viltkött | Gläntans Viltkött

Så många som 95% av alla svenskar äter korv. Men vad är den viktigaste faktorn vid val av korv, vilken är svenskarnas favoritkorv och vilka tar en stödkorv på stan? Svaren får du i Korvrapporten 2022. en undersökning om svenska folkets korvpreferenser och attityder till korv.

Hela 95 procent av alla svenskar äter korv. Vanligast är att äta korv till middag, följt av att grilla korv hemma och äta korv till lunch. Yngre äter i högre utsträckning korv när de är ute i naturen och när de blir bjudna. Yngre personer och män tar också i större utsträckning än andra en stödkorv på macken eller på stan.

Svenskarnas favoritkorv är...
Svenskarnas favoritkorv är falukorven (41%) — Sveriges enda namnskyddade charkuteri­produkt. På andra plats hittar vi chorizon (29%) och på en delad tredjeplats kommer vanlig grillkorv och kokt korv eller wienerkorv (24%). Det finns stora skillnader i korvpreferenser mellan olika åldersgrupper, som att yngre i högre utsträckning föredrar vegetarisk och vegansk korv än äldre personer. Korvrapporten visar även att det finns tydliga skillnader i korvpreferenser mellan könen.

3 av 4 tycker det är viktigt att korven är gjord av svenskt kött
På frågan om hur viktigt det är att korven de väljer är gjord av svenskt kött svarade 77% att det är viktigt. Kvinnor och äldre tycker i större utsträckning att det är mycket viktigt att korven de väljer är gjord på svenskt kött.

Viktigaste fyra faktorerna vid val av korv
Den viktigaste faktorn vid val av korv är smaken (61%), därefter kommer kötthalten (56%). På tredje respektive fjärde plats ligger det faktum att korven är gjord av svenskt kött (51%) och att den är tillverkad i Sverige (38%).

Klassiska toppings i topp
Korvrapporten 2022 visar att en majoritet föredrar klassiska toppings som senap (69 %) och ketchup (66%) på korven. Det är mycket små skillnader i preferenser till toppings mellan män och kvinnor. Men yngre personer under 29 år (47%) är inte lika förtjusta i senap som äldre personer (79%). De yngres favorit är helt klart ketchup (83%). Hela 47 procent anger att de gärna lägger rostad lök på korven. Bostongurka (28%) och räksallad (18%) ligger i mitten av listan, medan majonnäs (6%) och surkål (5%) inte är lika populära toppings på korven.

Vanligaste tillbehöret
Vanligt korvbröd är det mest vanliga tillbehöret till korven (64%). Därefter kommer korv med mos (25%), pasta (16%) och pommes (11%). Två procent äter sin korv utan något som helst tillbehör. Bland äldre är mos ett betydligt vanligare tillbehör än för yngre (37% jämfört med 12%). Yngre äter i högre utsträckning än äldre pommes, french hotdog­bröd samt briochebröd till korven.

 

Köp viltkött online

Du har väl inte missat att vi säljer viltkött online? Naturligt viltkött från Östergötland och Sörmland. Unikt sammansatta viltlådor. Utforska vårt utbud genom att klicka här.

Visa alla viltlådor